Krijg weer grip op je emoties

Gepubliceerd op 25 oktober 2020 om 09:00

"Mijn emoties zijn zo heftig, ik heb er gewoon geen controle meer over"... Ze had deze zin net uitgesproken en ze werd overvallen door haar emoties. "En dit is nou precies wat ik bedoel. Ik had me nog zo voorgenomen om niet te gaan huilen"... Lieverd, het is goed, laat al je emoties er nu gewoon ZIJN. 

 

Lieve moeders, voor wie is deze herkenbaar? (ik steek mijn hand omhoog).

De afgelopen 2 weken hoor ik van veel vrouwen dat ze tegen hun emoties aanlopen. Of het nu gaat over emoties die alle kanten opvliegen, over de angst die deze tijd oproept of het gevoel dat je geen controle meer hebt over je emoties, het is écht het onderwerp van de dag.

 

Waarom worden emoties nu zo zichtbaar?

Een emotie is een gevoel dat je krijgt door een bepaalde situatie. Ik neem je graag even mee in dagelijkse situaties die iedereen herkent:

In het moederschap krijg je met veel emoties te maken (een kind is tenslotte je kostbaarste bezit).

Hooggevoeligheid zorgt ervoor dat alles wat je ziet, hoort en voelt dieper en sneller binnenkomt.

Neem daarbij de nogal onvoorspelbare situatie waar je momenteel in leeft.

En vergeet vooral alle externe prikkels niet (denk aan nieuws, social media, alle gesprekken waar corona de hoofdrol in speelt, etc.).

 

Is het dan raar dat vele van ons tegen de 'emotionele lamp' aanlopen? Nee, ik vind het niet raar.

Uit ervaring weet ik dat dit een logisch gevolg is wanneer je een langere tijd onder spanning staat. Simpel gezegd is de emmer vol en loopt nu over.

 

Daarbij zijn vele van ons ook heel goed in het wegduwen van emoties of anders gezegd over emoties heenstappen. Gewoon doorgaan en doen alsof er niks aan de hand is. Het wegproppen van gedachtes en gevoelens en doorgaan op die enorme wilskracht die je in je draagt. Maar weet je wat er gebeurt als je je emoties feitelijk wegduwt? Het is een boemerang, je krijgt alles wat je wegduwt net zo hard weer terug. En hoe meer je oppropt en wegduwt, hoe harder die boemerang bij je terugkomt. En precies dit is wat vele van ons nu ervaren. 

 

Is dit erg? Nee helemaal niet want het feit dat jij je hier nu bewust van bent betekent dat je hiermee aan de slag mag gaan. Het wordt niet voor niks nu zichtbaar ;). 

 

Ik weet als geen ander hoe het is om heftige emoties te ervaren en hoe machteloos het voelt als je hier geen controle over hebt. En daarom deel ik vandaag graag een van mijn favoriete oefeningen die ervoor gaat zorgen dat jij weer grip op je emoties krijgt.

 

De oefening werkt als volgt: Op het moment dat je in een situatie je emoties voelt opkomen neem je heel bewust een moment voor jezelf. Je loopt even de keuken in, je draait je om, je kijkt uit het raam, het maakt niet uit wat je doet, als je de focus maar van de situatie afhaalt.

Vervolgens adem je 5x diep in en uit en voel wat er allemaal in jou gebeurt. Wat voel je in je lichaam? Welke gedachtes komen er naar boven. Wat voel je nu eigenlijk echt? Geef het de ruimte en laat alles er maar gewoon even zijn. Neem heel bewust de tijd die jij nodig hebt om dit te doorvoelen. Het is belangrijk dat je geen oordeel hebt over wat je voelt. Alles wat je ervaart is goed zoals het is... Je mag daar op vertrouwen.

Vervolgens voel je dat je emoties rustiger worden. Adem nog een paar keer diep in en uit en voel heel bewust hoe je je nu voelt.

 

Pas als je emoties gezakt zijn ga jij reageren of handelen. Dus probeer niet vanuit de heftige emotie te reageren want dan lopen de emoties alleen maar op. Maar doe dit heel bewust van die rustige/neutrale energie die na de oefening is ontstaan.

 

Je zult merken dat wanneer je dit heel bewuste elke keer gaat doen dat je de controle over je emoties echt terug gaat krijgen. In het begin heb je hier wat langer de tijd voor nodig maar hoe meer je dit gaat doen, hoe sneller je de energieshifts gaat maken. 

 

En als je nu denkt "maar hier heb ik helemaal geen tijd voor" bedenk je dan wat het je zou opleveren als je het wel zou doen.

Hoe zou de band met je kinderen worden? Op welke manier zal dit een bijdrage leveren aan jou energie? Hoe voel jij je als moeder die haar emoties onder controle heeft? 

 

Ik weet dat het nu voelt alsof je nooit controle over je emoties gaat krijgen maar de oplossing is echt makkelijker dan je denkt! Maar je hebt het wel te trainen, je hebt het wel te DOEN. Gun jezelf de tijd die je hiervoor nodig hebt. Het is een investering in jezelf waar je de rest van je leven profijt van gaat hebben. 

 

Mocht je nog vragen hebben over dit onderwerp of zou je graag jouw persoonlijke situatie met mij willen delen dan mag dit altijd. Stuur me een bericht op Instagram/ Facebook of stuur een mail info@priscillamassaar.nl en ik help je met liefde verder. Ook heb ik weer een aantal plekjes beschikbaar voor een 30 minuten gratis coachsessie. Tijdens deze sessie kunnen we dieper ingaan op dit onderwerp. Je kan heel makkelijk een gratis sessie inboeken via onderstaande button.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.